För det första: man bara måste ju älska facebook!
Skickade ut en eftelysning på brödrecept i eftermiddags å fick hur många spännande recept som helst från olika håll. :D
Det å allt annat man kan få hjälp med inom fem minuter, det måste man ju älska, eller hur? :)
Nu hann jag inte baka något av dessa i dag.
Här blev det i stället Doppebullar.
(klicka på bilden för å komma till receptet)
Doppebullar, ett bröd som väcker barndomsminnen å som är taget ur Ica provköks Baka matbröd.
Den boken är väl använd av mina föräldrar, som borsett från Floréns frallor varje morron nästan aldrig köpte bröd.
Min älsta son vägrar oftast smaka på de bröd jag bakar å kräver polarkakor i parti å minut(så mycket för det arvet va?) men Leo har jag fortfarande hopp om. :D
Ett annat bröd från min barndom å som fallit lite i glömska men som förtjänar sin stund i rampljuset är Trekanter.
Det ska vi baka i morron(plus spännande pizzabaguetter. :)) å här får ni receptet.
Trekanter
ca 30 stycken
Du behöver:
2 dl havregryn
2 dl fullkorn av råg(jag har letat å letat å letat efter detta men inte hittat nånstans där jag handlar, så jag skållar 2 dl rågkross dagen innan)
1 dl vetekli
7 dl vatten
50 gram margarin smör
3 dl filmjölk
50 gram jäst
½ msk salt
½ dl mörk sirap
16-17 dl rågsikt
Hur gör man då?
-Koka en gröt av havregryn, filmjölk, vetekli å vatten, låt den koka i fem minuter å sen svalna.
-Smält smöret. Blanda i filen.
-Smula ner jästen i den avsvalnade gröten, häll över smör/fil-blandningen å rör tills jästen löst sej.
-Tillsätt salt, sirapen å tillsist rågsikten å arbeta i hop till en ganska lös deg.
-Låt degen jäsa i 40 minuter.
-Knåda degen väl på ett mjölat bakbord, dela den i två delar å baka ut dem till rullar som du sen plattar ut å skär trekanter ur.
-Placera bullarna på plåtar å låt jäsa i 30 minuter.
-Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Allra godast är de när de äts nybakade så smöret smälter, men de går utmärkt å frysa å ta upp efter behov. :D