Att baka baguetter är lite trixigt å tar sin lilla tid, men det är himla roligt också å lite av en utmaning. :)
Jag använder mej av Leilas recpet på brödet, å receptet på röran, det är mitt eget. :)
Vill man inte baka, går det förståss utmärkt med köpebröd också. :)
Baguetter
4 stycken
Deg 1 (Poolish/Starter)
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Deg 2
15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (poolish)
1 msk salt
1 msk strösocker
7–8 dl vetemjöl special
Matolja till plåtarna
Flingsalt
Deg 1 (Poolish/Starter)
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rums-temperatur eller i kyl över natten.
Deg 2
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop.
Arbeta degen i maskin på låg hastighet i cirka 15 minuter.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 240 grader.
Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna.
Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på en vanlig plåt, rulla då i hop handukar under bakplåstpappret för å stötta upp brödet)
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt.
Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
Sänk temperaturen till 200 grader när bröden fått lite färg.
Grädda tills baguetten sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter, låt svalna på galler utan bakduk.
Kycklingröra med sweetchili.
Ugnsstek två hela kycklingfilér i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt dem svalna.
Blanda 5 dl creme fraiche, 2 dl sweetchilisås, 2 msk chilisås(typ heinz) en liten skrivad purjölök å salt å peppar.
Rör ner kycklingen skuren i kuber.
Värm på baguetterna en liten stund i ugnen.
Dela dem på mitten, lägg ett salladsblad i botten å röra ovanpå å lägg sist på locket.