Jag är verkligen inget större fan av skinka(om man bortser från luftttorkad som jag älskar).
Men julskinka, det äter jag, om det finns stark senap å tillgå. :D
För andra året i rad kokade jag min egen julskinka i år, det är absolut inget fel på de färdigkokta man köper, snarare tvärt om, men det var själva känslan jag var ute efter. :D
Till denna skinka är Stark julsenap ett absolut måste. :)
Det är på tiden att jag levererar recept tycker inte ni det?
Här har ni julens viktigaste! :D
Att koka julskinka
Skär ett kryss i svålen å stick ner en stek-termometer.
Täck skinkan med vatten å koka upp.
Skumma av å tillsät:
10 kryddpepparkorn.
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
3 morötter
å en lök.
Låt skinkan sjuda under lock till den uppnått en innetemperatur på 72 grader, det tar ca en timme per kilo.
Ta upp skinkan omgående å skär bort svålen medans den är varm.
Låt svalna.
Om man vill ta till vara på spadet å göra dopp-i-grytan bör man kyla ner denna fort.
Griljering till skinka.
måtten är ungefärliga, det berorju lite på skinkan storlek, hur mycket som går åt.
1 ägg
3 msk grovkorning senap
1-2 dl ströbröd
2 msk socker
Blanda senap å ströbröd.
Pensla skinkan med ägg å bred över senap/strödbröd blandingen.
Griljera i ugnen tills det tar färg.
Superstark julsenap:
Blanda:
2 dl colemans senapspulver
1½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp under ständig omrörning tills senapen tjocknar.
Vi har faktiskt redan ätit upp skinkan jag kokte förra veckan, men jag har inte blivit mättad än så jag ska se till å införskaffa mej en liten färdigkokt i morron. :D
Senap har jag däremot gott om, å jag har en vison om knäckebrödsbak.
Kan ni se det framför er? Julskinka, senap å hembakat knäcke? :)